top of page

Griepvaccinaties 2021-2022

Traditiegetrouw geeft de Hoge Gezondheidsraad een advies over de vaccinatie tegen seizoensgebonden griep voor het komende winterseizoen. Met de nog steeds heersende COVID-19-pandemie wordt daar met nog meer aandacht dan normaal naar gekeken.


Praktisch

Voorschrift nodig? Vanaf 15 oktober kan u zonder voorschrift een griepvaccin afhalen bij uw apotheek. Indien u graag een vaccin reserveert vóór deze datum, dient U een voorschrift te vragen bij uw arts en het griepvaccin te reserveren bij uw apotheek


Wanneer laat ik mij vaccineren? Onze vaste prikmomenten op zaterdagvoormiddag starten op zaterdag 30 oktober. U kan uw afspraak vastleggen door telefonisch contact op te nemen met onze secretaresses. Deze prikmomenten dienen enkel om het griepvaccin te laten zetten, andere medische vragen of voorschriften worden op deze momenten niet behandeld.


Wat neem ik mee? Uw griepspuit. Haal deze tijdig op bij uw apotheek. U kan uw griepvaccin bewaren in de koelkast.


Wie laat zich best vaccineren?


Door de grotere beschikbaarheid van de griepvaccins heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid op basis van de aanbevelingen van de Taskforce Griepvaccinatie beslist om geen fasering per doelgroep te organiseren. Concreet wil dit zeggen dat iedereen vanaf het begin van de vaccinatiecampagne een vaccin kan halen bij de apotheek.


Omdat er vorige winter weinig of geen griepgevallen waren, is het moeilijk in te schatten hoe het staat met de immuniteit van de bevolking bij het volgende griepseizoen. Het gebrek aan recente natuurlijke immuniteit zou het risico van overdracht van het influenzavirus kunnen verhogen. De HGR roept de bevolking alvast op om blijvend de hygiënemaatregelen te handhaven die naar aanleiding van de COVID-19-pandemie gemeengoed werden: wassen van de handen met een hydroalcoholische oplossing en het dragen van een masker tijdens een epidemie (zeker op openbare plaatsen zoals het openbaar vervoer). Deze maatregelen moeten niet worden verplicht, wel sterk aangeraden.


bottom of page